Dapatkan pandangan PakTeh..!

Sunday, December 14, 2014

Siri 2 - Beli Tanah Dan Bina Rumah (Beli Tanah)

Beli tanah untuk tujuan bina rumah memang perlu perancangan jangka panjang terutamanya apabila ingin menggunakan kemudahan Pinjaman Perumahan Kerajaan. Banyak perkara perlu diberi perhatian agar tanah yang dibeli sesuai dibina bangunan impian serta selesa didiami sesuai dengan hasrat yang diimpikan. Bagi yang menggunakan kemudahan Pinjaman Perumahan Kerajaan untuk membeli tanah, ada beberapa perkara tambahan yang perlu dititik beratkan bagi membolehkan dan memastikan pinjaman yang dipohon kelak boleh dipertimbangkan seterusnya diluluskan oleh Kerajaan. Perkara utama yang perlu dicari adalah tanah yang BOLEH dibina rumah kerana tidak semua tanah boleh dibina rumah. Perlu diingat juga, hanya selot tanah sahaja dibenarkan jika menggunakan kemudahan Pinjaman Perumahan Kerajaan. Kelulusan khas perlu diperolehi jika ingin membeli 2 lot tanah dan biasanya hanya dibenarkan bagi kes-kes tertentu seperti tanah tersebut terlalu kecil untuk pembinaan sebuah rumah.

Beberapa perkara utama lain juga perlu diberi perhatian dan diketahui semasa memilih tanah, semasa membeli tanah, semasa membuat pinjaman dan seterus membina rumah. Antaranya :

1. Tanah Berangkai : Juga dikenali sebagai "Tanah Lot Lidi", di mana beberapa pemilik yang ada namanya dalam satu hakmilik/geran. Geran berangkai tidak boleh dicagarkan kepada bank dan kementerian kewangan untuk tujuan beli tanah dan membina rumah. Sehubungan itu, ianya TIDAK BOLEH dibeli atau dibina rumah dengan menggunakan kemudahan Pinjaman Perumahan Kerajaan. Jika berminat, biasanya pembeli perlu membeli secara tunai dan untuk penjimatan urusan tukar nama hanya dibuat serentak dengan permohonan pecah lot serta tukar syarat tanah kepada "bangunan". Ianya pembelian beresiko ditipu dengan sengaja dan kekadang terpaksa menempuhi jalan sukar seperti berlaku kematian pemilik semasa urusan sedang berjalan yang kemudiannya menjadi lebih parah bila waris tidak mahu meneruskan urusan penjualan tanah tersebut..                                                                                                                                 
Walau bagaimanapun, PakTeh telah terjebak dalam pembelian tanah berangkai ini memandangkan harganya jauh lebih murah dan yang paling penting tanah yang sesuai serta PakTeh kehendaki...tanah yang tinggi berbukit serta berhampiran dengan Putrajaya-Cyberjaya. Bagi mengurangkan resiko, penjualan perlu dilaksanakan secara teratur seperti:
  •  Melalui peguam yang dilantik dengan MOU yang jelas seperti maklumat tanah, harga jualan, lot cadangan dan sebagainya yang ditandatangani oleh semua pihak;
  • Tidak membayar harga penuh jualan tetapi deposit yang munasabah sebagai tanda komitment dalam anggaran kurang 10% daripada harga jual. PakTeh telah membayar RM5,000 dengan harga jualan dipersetuju (RM16/kaki persegi) RM80,000 selot tanah seluas 5,000 kaki persegi.
  • Penjual hendaklah melantik konsultan, perancang dan juru ukur (pemaju tanah), membina infra, mengurus pecah lot dalam tempoh yang dipersetujui. Setelah permohonan pecah lot selesai, barulah PakTeh melantik peguam, sign perjanjian jualbeli, memohon pinjaman (jika berkaitan) dan membayar penuh harga jualan mengikut keluasan sebenar yang diluluskan oleh Pejabat Tanah Daerah.Di peringkat ini, pembelian BOLEH menggunakan kemudahan Pinjaman Perumahan Kerajaan ataupun bank.
  • Pastikan infra telah dibuat seperti jalan raya, peparitan, api, air dan mendapat kelulusan daripada Pihak Berkuasa Majlis Daerah bagi memastikan urusan kelulusan pelan dapat di pohon.
  • Elakkan membeli tanah berangkai dengan terus memasukkan nama tanpa membuat pecah lot terlebih dahulu. Selain kos premium tukar syarat tanah, urusan-urusan lain seperti kos infra dan sebagainya memerlukan modal dan komitment semua penama.
2. Tanah Pertanian : Tanah syarat pertanian adalah boleh dibina rumah dan seterusnya dibeli dan boleh menggunakan kemudahan Pinjaman Perumahan Kerajaan jika keluasanya lebih 2/5 hektar (1 ekar) dan atas nama seorang. Sehubungan itu, tanah pertanian yang keluasan kurang daripad itu TIDAK BOLEH dibina bangunan dan seterusnya TIDAK BOLEH dibeli menggunakan kemudahan Pinjaman Perumahan Kerajaan. Harga tanah lot status pertanian adalah lebih murah tetapi banyak kekurangannya. Bagi memastikan tanah pertanian dipecah lot dan ditukar syarat tanah kepda "bangunan" supaya ianya bernilai tinggi dan mudah untuk urusan bina bangunan.

3. Tanah Pajakan (Leasehold) : Tanah pajakan adalah tanah yang diberi tempoh oleh Pihak Berkuasa Negeri untuk tempoh tertentu biasanya 99 Tahun dan bermakna anda bukanlah pemilik yang mutlak. Apabila tamat tempoh pajakan, tanah anada akan diambil semula tanpa pampasan. Tetapi kebiasaanya anda boleh menyambung atau memanjangkan tempoh pajakan kepada tempoh maksima 99 Tahun dengan membayar sejumlah premium kepada pihak Kerajaan. 
Tanah pajakan yang ingin dibeli melalui kemudahan Pinjaman Perumahan Kerajaan perlu mempunyai baki tempoh pajakan sekurang-kurangnya 15 Tahun daripada tarikh akhir bayaran balik. Ini bermakna, jika anda ingin membuat pinjaman tanah selama 30 Tahun, baki tempoh minima pajakan adalah 45 Tahun (15 + 30).

4. Sekatan Kepentingan : Sekatan kepentingan merupakan batasan atau sekatan ke atas hak-hak tuan tanah bagi maksud mengawal kepentingan tanah tersebut. Sekatan Kepentingan boleh dikenakan buat selama-lamanya atau untuk satu tempoh yang ditetapkan. Sehubungan itu, anda perlu mendapatkan kelulusan sekatan kepentingan apabila ingin membuat pembelian tanah atau membina rumah atas tanah sendii menggunakan kemudahan Pinjaman Perumahan Kerajaan.
Biasanya, ia tercatat di sebelah bawah muka surat pertama hakmilik/geran seperti berikut : 

Membeli Tanah untuk tujuan membina rumah adalah mudah jika tahu caranya dan patuhi syaratnya. Jika kurang jelas, jika kurang nyata jangan lupa call atau whatsapp PakTeh di 019-353 3702. Jika tersilap nyata, tersilap bahasa PakTeh mohon maaf dan jangan lupa juga call atau whatsapp PakTeh di 019-353 3702 maklumkan apa yang sebenarnya. Jika punya pandangan juga tambahan, sila ajukan kepada PakTeh untuk dikongsikan.

Sekadar berkongsi ilmu untuk saling membantu. Semoga ianya dirahmati oleh Ilahi...ameen.

Saturday, December 13, 2014

Siri 1 - Beli Tanah Dan Bina Rumah (Mulakan dengan angan-angan)

Sekarang ni PakTeh sedang bercuti bersama keluarga di Kuala Terengganu...balik kampung  mertua sempena cuti persekolahan. Sambil lepak-lepak tu, sempat la update blog dan buat coretan  baru untuk dikongsikan berkaitan bina rumah atas tanah sendiri. Ramai yang call PakTeh berkaitan perkara ne. Jadi PakTeh nak kongsikan antara angan dan pelbagai persoalan.

Kenapa susah-susah beli tanah? Kenapa ambil resiko untuk bina rumah? Kalau kontraktor lari kan tak berbaloi! Beli rumah dah siap kan lagi ok. Beli rumah daripada pemaju kan lagi senang.

Mungkin ini beberapa persoalan yang bermain difikiran  mereka yang ingin membina rumah...jika boleh bina sendiri. PakTeh hormati setiap keputusan masing-masing kerana pastinya setiap seorang mempunyai alasanya yang tersendiri. PakTeh ada seorang rakan baik yang hanya berminat untuk memiliki kondominium aja...kenapa kondo? Alasan rakan ianya paling selamat untuk keluarganya kerana beliau sering outstation. Bagi PakTeh alasannya munasabah walaupun tiada dalam list PakTeh untuk nak membeli kondo...jauh sekali mendiaminya. Kecuali kondo macam ne lihat...brooomm

PakTeh juga mempunyai alasan tersendiri untuk memiliki tanah sendiri dan kemudian membina rumah ikut citarasa sendiri. Untuk itu, mulakan dengan angan-angan, jadikannya impian kemudian usahakan supaya menjadi kenyataan.
BELI atau BINA SENDIRI ...rumah seperti ini anda boleh beli atau anda kena bina sendiri?
Kenapa bina rumah sendiri? Untuk itu, PakTeh mulakan dengan angan-angan seperti berikut :
  • Underground Room - Antara yang dicitakan adalah rumah yang mempunyai car porch dan bilik di bawah tanah. Untuk tujuan tersebut PakTeh akan mencari tanah yang berbukit supaya mudah kereta masuk dan air tidak mudah masuk serta menenggelami kawasan di bawah tanah tersebut. Kebiasaan pintu masuk rumah, bersekali dengan tempat letak kereta. Bagi PakTeh, tempat letak kereta perlu berasingan dengan kawasan masuk rumah.                                                                        Ramai juga PakTeh perhatikan sekarang,  tidak meletakkan tv dan setereo sistemya di ruang tamu kerana  ianya menggangu konsentrasi semasa melayan tamu gamaknya. Sebagai ganti, kebanyakkannya meletakkan di ruang hall atas rumah. PakTeh pula, berangan untuk meletakkannya di bilik bawah tanah supaya ianya lebih privasi.
hanya dengan bina sendiri, in shaa Allah jadi realiti.
  • Roof-Top : Rumah tanpa bumbung...macam pelik aja. Bukan lah tak berbumbung tapi ia lebih dikenali sebagai Roof-Top. Ianya tidak seperti rumah kebiasaan tetapi kawasan yang sepatutnya bumbung di slap dan boleh dijadikan tempat bersantai serta aktiviti lainnya seperti barbecue, membasuh baju dan menjemur kain. Kira boleh lepak-lepak la kat atas tu serta menjimatkan ruang. Roof-Top ne pun  pelbagai jenis seperti garden roof-top, ada yang buat kolam renang dan sebagainya. Maknanya fungsi bumbung sebagai perlindungan panas dan hujan telah dipelbagaikan mengikut kesesuai...kan baik tuu.
...lagi contoh rumah dengan roof-top.
...angan dan kemudian jadikanya realiti.
  • Lebih Murah : Beli rumah jauh lebih mahal dan biasanya perlu buat ubahsuai melibatkan ratusan ribu lagi untuk memenuhi citarasa peribadi. Bagi PakTeh buat baru lebih mudah dan selamat daripada ubahsuai rumah untuk memenuhi kehendak peribadi.
..kalau budget besar, boleh buat macam ne. best kan!
  • Rumah Ku Syurga Ku : PakTeh dapati di dalam ayat Al-Quran sering membayangkan syurga sebagai mengalir di bawahnya sungai-sungai dan banyak buah-buahan. So, dengan rumah bertanah dapatlah tanam banyak pokok buah-buahan juga buat fountain dan lengkap ala-la sungai yang mengalir gitu...semoga mengingatkan kita untuk mengejar syurga...ameen.
  • Solar System : PakTeh memang sangat berminat teknologi yang terkini tetapi yang berguna dan membantu untuk perniagaan serta kehidupan. Teringat masa mula-mula keluar handphone dulu PakTeh antara yang mula-mula beli walaupun mahal dan besar kedabak sekitar Tahun 1995 dengan jenama Emartel-013 oleh MRCB, selepas tu jadi TM Touch kini dikenali sebagai Celcom. Kata orang, baling anjing memang boleh mati dan bila jalan tu semua orang perhati...hihi. Untuk rumah, PakTeh juga dah guna lampu LED sejak mula lagi dan memang menjimatkan. So, sistem solar ne pun teknologi terkini bagi menampung tenaga eleterik dan TNB akan ada skim tertentu bagi subsidi kos pembinaannya. Dan kita boleh jual dengan TNB tenaga solar yang lebih tuu, dapat duit lagi. Dengan rumah sendiri, kita boleh design papan solar mengikut kedudukan yang terbaik.
...biasanya solar panel diletak di atas bumbung rumah.
  • Ruang Legar Di Luar Rumah : Ruang santai yang luas di luar rumah menjadi idaman kerana ramai orang suka melepak di luar rumah kerana lebih nyaman dan terbuka serta santai. Jika ditambah dengan ruang yang selesa, disediakan tempat duduk, ditepi air mengalir bersama pancutan air serta pelbagai ikan pastinya lebih mempesona.
  • Rumah Pasang Siap (Light Weight Steel dan Papan Panel Pasang Siap) :  YA, buat rumah tanpa besi konkrit, batu bata dan sebagainya. Rangka rumah menggunakan struktur 'Light Weight Steel' dan dinding menggunakan papan panel. Teknologi ini memang biasa di negara maju seperti Australia juga terdapat di Malaysia tetapi kurang meluas lagi. Kebaikannya, rumah cepat disiapkan, ringan dan tahan gempa, lebih sejuk, tidak mudah terbakar, mudah diubahsuai, kebal anai-anai dan perosak lainnya. Jika punya ruang, PakTeh akan kongsikan teknologi ini kerana PakTeh telah saksikannya sendiri dan telah berkesempatan berjumpa dengan pembekal serta kontraktor berkaitan...yang pastinya untuk rumah PakTeh. Ianya realiti dan bukannya fantasi!.
 
Bukan angan...salah sebuah rumah yang di bina di Malaysia
Itu antara sebab yang PakTeh angankan, bagaimana pula dengan saudara?. Berangan tidak semestinya jadi kenyataan tapi jika diteruskan menjadi impian dan diusahakan dengan penuh harapan, in shaa Allah menjadi kenyataan. Mungkin tidak semua angan jadi kenyataan...sebahagiannya pun sudah pasti memuaskan.

Ingat, beli rumah bila mampu dan perlu...moga apa jua pilihan saudara ianya adalah yang terbaik.

Nak tengok apa design rumah yang PakTeh dapat daripada angan-angan...tunguuuu.

Friday, November 28, 2014

Siri 1 - Beli Tanah Dan Bina Rumah (Pengenalan)


As salam dan selamat sejahtera rakyat Malaysia di mana jua anda berada. Ramai gak yang minat untuk bina rumah sendiri gamaknya. Buktinya, ramai yang tanya dengan PakTeh dan kalau tengok 'hit' yang baca post PakTeh di bawah topik  "Membina Rumah Atas Tanah Sendiri" ...adalah antara yang tertinggi dibaca oleh pelawat blog PakTeh, Alhamdullilah syukur pada Allah.
                                                                                  

Untuk kesinambungan, PakTeh akan kongsikan pengalaman peribadi membeli tanah dan kemudiannya  membina rumah daripada a to z. Daripada mencari tanah yang sesuai, proses beli, cari akitek, pilih peguam, cari kontraktor/tukang, proses bina rumah, loan rumah, sehingga la siap...in shaa Allah. Yang paling penting nak cari tanah dan bina rumah dengan budget yang paling minima...yang ngam-ngam dengan loan Kerajaan. Memandangkan kisahnya panjang, PakTeh akan pecah-pecahkan kepada beberapa siri...boleh kan? Antara topik yang PakTeh cuba kongsikan dan dibahagikan kepada mengikut siri seperti berikut :
  1. Siri 1 (Pengenalan) - kira pembuka kata la ne...dicampur dengan pengalaman peribadi.
  2. Siri 2 (Beli Tanah) - jenis-jenis tanah, tanah berangkai, pinjaman beli tanah, syarat-syaratnya, infra, peguam.
  3. Siri 3 (Pelan Rumah) - jenis-jenis pelan, akitek, anggaran kos, design rumah.
  4. Siri 4 (Kontraktor) - guna tukang, anggaran kos, kontraktor, perjanjian pembinaan, Jadual G.
  5. Siri 5 (Bina Rumah) - jenis-jenis rumah, persiapan awal, TNB, bekalan air sementara.
  6. Siri 6 (Loan Bina Rumah) - pinjaman bina rumah, penilaian, bina tanah sendiri.
  7. Siri 7 (Siap) - Sijil Kelayakan Menduduki, bekalan api dan air.
Susunan dan isi kandung di dalam siri ini adalah cadangan sahaja, pindaan akan dibuat berdasarkan kesesuaian dari semasa ke semasa.

Semoga perkongsian ini dapat memberi  munafaat  serta dapat dijadikan panduan dalam merealisaikan cita-cita untuk memiliki tanah sendiri dan kemudiannya membina rumah idaman mengikut bentuk serta citarasa sesukahati sendiri...wow bestnya! 

Tak la, gurau aja. Sebaiknya bincang sesama la kan. Daripada nak beli tanah dan kemudian bina rumah sebaiknya dibawa berbincang. Lain la nak duduk rumah tuu seorang-seorang dan kemudian tak bagi orang datang. ...ada ke? Sebaiknya, kalau yang telah berkahwin, bincang bersama suami isteri. Yang telah berkeluarga, bincang bersama suami, isteri dan anak-anak. Belum kahwin?...tanya la boyfriend atau girlfriend...jika tak ada yang special lagi, tanya la mak ayah.  Dan jangan lupa minta petunjuk daripada Yang Maha Pencipta dengan melakukan sembahyang istikharah. Moga hanya terbaik diperolehi...amin.

Kalau yang dah punya tanah sendiri tu, kena la tunggu 'Siri 3'....moga dapat bersabar ya.

Ok, moga diberikan masa untuk menulis dan bercerita. Moga PakTeh diberikan ayat yang mudah difahami untuk perkongsian bersiri ini seterusnya...amin.

Monday, November 24, 2014

Nak jual rumah/selesai hutang loan rumah BPP

As Salam semua...semoga saudara semua berada dalam keadaan sejahtera hendaknya. Cuti-cuti sekolah ne pasti ada yang sedang melancong atau yang sedang merancang untuk pergi ke mana-mana...bestnya!

Kita masih sibuk memperkatakan mengenai GST dan kaitannya dengan kenaikan harga rumah. Kenaikan kelayakan Pinjaman Perumahan Kerajaan yang diumumkan Kerajaan pada Bajet 2015 juga menarik perhatian ramai. Bagi PakTeh naik jumlah kelayakan memang bagus tapi lebih bagus jika naik gaji sekali...sapa setuju? Ramainya yang setuju...hihi. Bukan apa, PakTeh dapati dengan kelayakan sekarang pun ramai yang tak mampu lagi...balance gaji tinggal ciput. Potong loan kereta, potong personal loan, potong PTPTN, potong KWSP, potong Tabung Haji dan sebagainya...jangan potong kepala sudah kan!

Pada masa sama ramai yang nak jual rumah atau nak selesai hutang rumah yang telah menggunakan Pinjaman Perumahan Kerajaan. Ramai yang tanya, macam mana ya nak jual? Ada yang dah jual baru nak mohon kebenaran jual pun ada...advance gitu.

OK, jika saudara berhajat nak jual rumah...PakTeh cadangkan ikut step berikut :
  • Pastikan rumah telah siap 100% iaitu  tuntutan 100% telah dibayar oleh BPP.
  • Pastikan juga tiada tunggakan bayaran balik bulanan.
  • Dua perkara di atas ok aja, boleh la iklan kan untuk jual rumah. Pastikan dapat dulu pembeli yang serius nak beli....kemudian lantik peguam.
  • Kemudian mohon kebenaran menjual harta daripada BPP mengikut borang dan format yang betul (Borang JH 1/Borang JH 2) melalui peguam yang dilantik.
  • Selepas dapat kebenaran jual barulah teruskan urusan jual harta.
Untuk selesaikan pinjaman sama ada dengan cash atau refinace ke...stepnya seperti berikut :
  • Jika nak selesai guna cash...tulis surat permohonan ingin menyelesaikan harta secara tunai kepada BPP melalui Ketua Jabatan.
  • Jika nak refinance, lengkapkan Borang JH 1 dan mohon melalui peguam yang dilantik.
Moga ada benarnya...moga boleh membantu. Seperti biasa, jika kurang jelas rajin-rajin la call atau WhatsApp PakTeh...boleh ya.

Bagi yang berminat untuk refinance ke BANK ISLAM, in shaa Allah PakTeh boleh bantu. Atau sapa-sapa yang berhajat nak loan rumah guna BANK ISLAM pun  boleh hubungi PakTeh 019-353 3702. Berkongsi ilmu, saling membantu....in shaa Allah.

Wednesday, May 14, 2014

Hanya Call dan WhatsApp SAHAJA

as salam semua.

terima kasih atas lawatan dan perhatian saudara ke blog PakTeh ini, sangat dihargai. Walau bagaimanpun, kebelakangan ini PakTeh sangat sibuk menguruskan perniagaan yang semakin berkembang dengan sokongan semua. demi memenuhi hasrat setiap pelanggan dan memenuhi rasa tanggungjawab pada semua, menjadikan masa untuk PakTeh sangat terhad.

Justeru itu, PakTeh hanya melayan dan menjawab kebanyakkan soalan serta perkongsian melalui CALL dan WhatsApp SAHAJA. lain-lain keadah sebelum ini terpaksa dihadkan kerana soalan yang terlampau banyak diterima.

semoga ianya dapat meneruskan perhubungan berterusan dan perkongsian yang sedia wujud.

terima kasih.




Sunday, September 8, 2013

Petua Masuk Rumah Baru



as salam...


memanjang cerita pasal loan dan kekadang selepas dapat kunci lupa lak petua-petua masuk rumah baru. main terjah aja kan. kalau beli rumah lama dan terutama yang telah lama ditinggalkan lagi seram kan heheheee.

apa-apa pun cuba petua ini. yang baik tak salah dikongsikan dan diamalkan. kalau ada yang nak tambah, silakan.

  1. Azan - Laungkan azan ketika pertama kali masuk rumah baru. Dalam sebuah hadis, Rasulullah s.a.w. pernah memberitahu bahawa sekiranya sesebuah bangunan itu terlalu lama dikosongkan (tanpa penghuni) ianya akan dimasuki sejenis makhluk halus (jin yang dikenali sebagai Al-'Ammar) yang suka tinggal di rumah atau bangunan yang tidak berpenghuni. 
  2. Baca Surah Al-Baqarah - Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a., Rasululuuah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "janganlah kamu jadikan rumahmu seperti kubur (hanya untuk tidur), sesungguhnya syaitan akan lari dari rumah yang dibacakan Surah Al-Baqarah."
  3. Banyakkan Solat dan Membaca Al-Quran - Dalam sebuah hadis lain pula, Rasulullah s.a.w. juga menggalakkan agar kita memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran di dalam rumah atau bangunan yang baru diduduki. Baginda bersabda yang bermaksud: "Sinarilah rumahmu dengan memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran." (Hadis riwayat Al-Baihaqi)
  4. Baca Surah Yassin, Al-Fatihah dan Al-Ikhlas - Amalkan membaca surah Yassin setiap malam terutamanya tujuh malam pertama anda menduduki rumah atau bangunan. Baca juga surah Al-Fatihah sebanyak 1 kali, surah Al-Ikhlas 3 kali, selawat ke atas Nabi sebanyak 7 kali, ayat Kursi 1 kali, tetapi di ayat terakhir bacalah sebanyak 7 kali.
semoga ada perkongsian. yang baik dari yang Maha Esa dan yang kurang dari kelemahan PakTeh sendiri.

Monday, June 3, 2013

Apa khabar semua...

Salam sejahtera.... semoga semuannya ceria-ceria selalu dan sihat walafiat hendaknya.

Lama tak update blog dengan post yang terbaru kerana tiada perkara menarik yang dapat dikongsikan. Jika saudara ada tajuk yang sesuai, mungkin boleh dicadangkan kepada PakTeh.

Walaupun lama tidak update, blog PakTeh terus menerima pengujung yang memerlukan maklumat mengenai Pinjaman Perumahan Kerajaan. Dari luar negara pun ada...mungkin warga Malaysia bertugas di sana kot. Apapun terima kasih kepada semua yang berkunjung ke blog, facebook dan yang terbaiknya adalah call PakTeh direct.



...data dari blog PakTeh
Untuk makluman, PakTeh masih aktif menguruskan Urusan Pinjaman Perumahan Kerajaan. Alhamdullilah ramai pelanggan yang telah berpuashati dengan perkhidmatan yang diberikan. Paling menyeronokkan PakTeh adalah apabila pelanggan seronok dapat kunci rumah baru. Antara mereka yang mengirimkan maklum balas adalah seperti berikut :

...dari Fan Page

...dari handphone.

...dari blog.
PakTeh bukan sekadar membantu... tetapi berkongsi maklumat dan pengalaman adalah paling menyeronokkan kerana sebilangan besarnya adalah pengalaman pertama membeli dan menguruskan permohonan pinjaman perumahan kerajaan. Pesan PakTeh, sedaya upaya uruskannya sendiri, rasakan pengalamannya dan kongsi bersama.

Bagi yang jauh untuk berurusan dengan BPP, yang kesuntukan masa kerana kesibukan urusan kerja harian, yang risau dan beresiko untuk dikenakan penalti, yang bingung memikirkan urusan dokumen dan borang berkaitan dan sebab-sebab lain yang sewaktu dengannya...boleh la call PakTeh untuk urusan perkhidmatan menguruskan pinjaman perumahan kerajaan. ...pastinya lebih mudah in shaa Allah.

Tuesday, October 30, 2012

Himpunan jawapan kepada soalan berulang....




PakTeh...
ada menerima soalan yang berulang-ulang melalui pelbagai pertanyaan yang dikemukakan. semoga himpunan soalan dan jawapan ini dapat mengurangkan soalan berulang serta menyakinkan saudara untuk membuat keputusan...insyaAllah.




  1. apakah perbezaan pinjaman sppp dan spppi?
    • hampir tiada bezanya. jika saudara seorang muslim dan kos guaman adalah sama..pilihlah spppi. moga ianya lebih baik. biasanya kos guaman untuk spppi lebih mahal (rm200 hingga rm500) kerana urusan dokumentasi gadaian yang lebih banyak.
  2.  saya telah mengambil pinjaman sppp, bolehkah saya menukar kepada spppi?
    • boleh, jika surat setuju terima pinjaman (lampiran e) belum dihantar dan diterima oleh bpp.
    • tidak boleh, jika lampiran e telah diterima bpp.
  3. berapa kadar faedah pinjaman kerajaan?
    • 4% atas baki berkurangan (berbeza dengan perkiraan bank). jika dibandingkan dengan perkiraan faedah bank adalah lebih kurang bersamaan 2% bank.
    • memang berbaloi-baloi, sebab itu ianya dinamakan "kemudahan".  jika layak dan cukup syaratnya pasti dapat sehingga 100% loan...dijamin. 
  4. kelayakan pinjaman?
    • kelayakan pinjaman adalah berdasarkan gaji pokok/gaji hakiki/gaji basic (rujuk jadual kelayakan) dengan syarat ada baki gaji di dalam slip gaji untuk potongan bayaran balik pinjaman.
    • potongan gaji di dalam slip gaji dan di luar slip gaji tidak diambil kira untuk menentukan kelayakan.
    • citos/blacklist dsb juga layak pinjaman mengikut kelayakan.
    • maknanya selagi ada baki gaji di dalam slip gaji, saudara layak pinjaman.
    • terdapat sesetengah ketua jabatan tidak menyokong permohonan bagi kes potongan gaji yang banyak atas dasar peraturan pentadbiran dalaman. sehubungan itu, pastikan dahulu perkara ini dengan jabatan saudara kerana ketua jabatan ada kuasa untuk menyokong atau tidak menyokong permohonan pinjaman.  
    • isu potongan gaji melebihi 60% rujuk di sini.
  5.  berapa lama tempoh kelulusan pinjaman?
    • kebiasannya, jika permohonan lengkap kelulusan boleh diperolehi seminggu.
    • untuk makluman, bukan kelulusan sahaja yang perlu diperolehi segera tetapi keseluruhan proses sehingga penjual menerima wangnya perlu diuruskan tepat waktunya kerana kelewatan bermakna penalti/denda. ramai peminjam lepas tangan mengenai perkara ini dengan mengutamakan urusan kelulusan sahaja dan mengabaikan urusan selanjutnya.
    • tempoh keseluruhan proses pinjaman amat subjektif untuk diramal dan sangat bergantung kepada jenis pinjaman, kedudukan harta, permohonan yang lengkap dsb. kelewatan berlaku kerana banyak sebab rujuk di sini.
  6. bolehkah tanah pertanian dibuat pinjaman beli tanah?
    • tanah yang boleh dibuat pinjaman adalah tanah tersebut boleh dibina bangunan (termasuk tanah pertanian yang cukup keluasannya) dan kesemua pemilik di dalam hakmilik/geran bersetuju menjual.
    • sehubungan itu, tanah pertanian yang cukup syarat (keluasan) untuk dibina bangunan boleh dibuat pinjaman. rujuk pejabat tanah daerah jika kurang yakin mengenai tanah pertanian yang boleh dibina bangunan.
  7. tanah yang boleh dibuat pinjaman bina rumah?
    • tanah yang boleh dibuat pinjaman bina rumah adalah tanah boleh dibina bangunan (termasuk tanah pertanian) dan tanah dimiliki oleh peminjam atau bersama suami/isteri.
    • sehubungan itu, jika tanah pertanian yang cukup syarat (keluasan) untuk dibina bangunan boleh dibuat pinjaman. rujuk pejabat tanah daerah jika kurang yakin mengenai tanah pertanian yang boleh dibina bangunan. 
    • perlu ada pelan rumah yang telah diluluskan jika tanah di dalam kawasan majlis daerah. jika di luar kawasan majlis, dapatkan pengesahan tanah di luar kawasan majlis daripada majlis daerah.
  8. adakah PakTeh kakitangan Bahagian Pinjaman Perumahan?
    • bukan..tidak...no no no.
    • PakTeh berpengalaman lebih 20 Tahun menjadi perunding menguruskan Pinjaman Perumahan bagi kakitangan Kerajaan seluruh Malaysia sama ada melalui orang perseorangan, peguam, kontraktor mahupun pemaju perumahan sehingga sekarang.
    • jika saudara perlukan perkhidmatan PakTeh sila cal 0193533702...insyaAllah semua jadi mudah. 
mungkin saudara telah tahu mengenai perkara ini tetapi kekadang kurang yakin kerana jarang menguruskannya. komitmen panjang juga menjadi sebab saudara risau dan perlukan jawapan tepat  supaya tidak berlaku masalah dikemudian hari...tidak begitu?

semoga perkongsian ini dapat mencerahkan sesuatu yang malap....dan semoga urusan saudara dimudahkan, ameen.

Tuesday, July 17, 2012

betul nee, bukan tak nak jawap tapi...

terima kasih atas sambutan hangat yang diberikan atas blog PakTeh ini melalui pertanyaan yang diterima non stop melalui pelbagai sumber. PakTeh sangat menghargainya dan sebaik mungkin PakTeh akan cuba jawap soalan yang dikemukakan. walau bagimanapun, soalan yang diterima terlampau banyak untuk dijawap dalam waktu yang cepat. justeru itu, PakTeh menggalakkan saudara cal PakTeh di 0193533702 untuk jawapan on-the-spot.



susunan keutamaan jawapan PakTeh sekarang adalah :

1.  panggilan telephone.
2.  chat di blog.
3.  chat di fan page.
4.  post di fanpage.
5.  email
6.  massage di facebook/fanpage.
7.  comment di blog.


soo, jika perlukan jawapan segera...saudara tahu nak tanya di mana. diharap saudara dapat memahami dan dapat berkerjasama dengan PakTeh untuk "Berkongsi Ilmu, Saling Membantu". terima kasih atas sokongan semua.

Sunday, April 22, 2012

..membina rumah atas tanah sendiri.

  utk perkongsian rujuk...www.bina-rumah.com
...salam sejahtera semua. semakin hangat diperkatakan pada tahun 2012 ini bahawa harga rumah naik terlampau tinggi sehingga dikatakan kurang munasabah mahalnya. tapi yang peliknya, walaupun mahal hingga jutaan rm kesemuannya habis dijual...'sold out' kata orang jawa, hihi.

sebab itu, mungkin soalan berkaitan membina rumah atas tanah sendiri ataupun nak beli tanah kemudian nak bina rumah amat popular ditanyakan kepada PakTeh. mungkin, itulah caranya untuk memiliki rumah besar dengan harga berpatutan pada masa ini...dengan membina rumah sendiri. memang ada benarnya jika tahu caranya. memang terbukti tetapi perlu berhati-hati.

apapun alasannya, PakTeh nak kongsikan maklumat untuk menggunakan pinjaman perumahan untuk membina rumah atas tanah sendiri. jika belum mempunyai tanah, saudara boleh buat pinjaman beli tanah dan kemudian baru bina rumah.

perkara-perkara yang perlu diperhatikan apabila ingin membina rumah atas tanah sendiri adalah :
  1. pastikan saudara telah mempunyai tanah atas nama sendiri atau bersama suami/isteri dan tanah tersebut boleh dibina bangunan. soo, tanah atas nama orang lain adalah tidak dibenarkan. jika perlu beberapa tindakan boleh diambil seperti buat permohonan pecah lot, beli semua bahagian tanah, tukar nama kesemua bahagian tanah dsb.
  2. pastikan juga syarat tanah lainnya seperti tempoh pajakan dan sekatan kepentingan kerana urusan kebenarannya perlu memgambil masa yang lama.
  3. selepas itu bolehlah melantik akitek berdaftar untuk membina pelan dan dapatkan kelulusan daripada pihak majlis. nak jimat, lantik akitek sambilan tetapi apapun perlu berhati-hati. jika tanah di luar kawasan majlis, pelan diperlukan tetapi perlu dapat pengesahan pihak majlis bahawa tanah adalah di luar kawasan majlis adalah memadai.
  4. lantik peguam dan kontraktor seterusnya buat perjanjian pembinaan. jika nak jimat, buat sendiri rumah tanpa menggunakan kontraktor tetapi perlu dengan ilmu. 
  5. cara bayaran kos pembinaan perlulah mengikut jadual seperti contoh di bawah dan sebaiknya dimasukkan ke dalam perjanjian.

...kebaikannya membina rumah di atas tanah sendiri adalah saudara bebas untuk mereka bentuk rumah mengikut selera dan nafsu sendiri tetapi perlu la dikawal...tak gitu! 

bagi yang sedang merancang atau yang masih berangan-angan tuu bolehlah mulakan langkah sekarang. yang kurang yakin mengenai urusan pinjaman perumahan kerajaan berkaitan dengan membina rumah atas tanah sendiri sila hubungi PakTeh di 019-353 3702 pada bila-bila masa. yang sedang membina rumah tuu, semoga impian saudara tercapai. amin.

Friday, January 20, 2012

Isu Potongan Gaji Melebihi 60%....

"gaji saya kalau dicampur elaun-elaun adalah rm3500 tetapi gaji bersih rm1400. layak tak saya buat pinjaman perumahan sebab saya ada site income perniagaan?".

"gaji saya dalam slip gaji rm3500 dan tiada pemotongan tetapi saya ada hutang rumah dan kereta rm2500 yang tidak masuk dalam slip. layak tak saya pinjaman perumahan kerajaan?".

"gaji bersih saya jika ditolak dengan bayaran balik loan perumahan akan melebihi 60%. adakah permohonan loan perumahan saya boleh diluluskan?."

 ..dan banyak lagi yang seumpamanya.

soalan-soalan di atas adalah berkaitan dengan isu potongan gaji melebihi 60%. ramai yang tanya pada PakTeh... ramai yang kemukakan soalan ini... ramai yang confius, PakTeh dulu pun konfius mengenai perkara ini. jadi tak salah pada mereka yang bertanya sebab perkara ini umpama "lain ladang lain belalang", lain tempat kerja lain lak peraturan atau prosedurnya. saudara kena terima seadanya jika tidak saudara ada 2 pilihan : berhenti atau tukar tempat bertugas..hihi.

seperti mana saudara sedia maklum, kerajaan ada menyediakan 3 jenis kemudahan pinjaman kepada kakitangan awam, iaitu :
  1. kemudahan pinjaman perumahan;
  2. kemudahan pinjaman kenderaan; dan
  3. kemudahan pinjaman komputer.
bagi pinjaman kenderaan dan komputer, kerajaan telah memberi syarat seperti berikut :

"jumlah semua potongan gaji hendaklah tidak melebihi 60% dari
 jumlah gaji pokok serta elaun-elaun"

ini bermakna, jika saudara ingin meminjam kenderaan atau komputer, jumlah potongan gaji dicampur dengan potongan sedia ada tidak boleh melebihi 60% daripada jumlah gaji pokok dicampur elaun-elaun yang tertera di dalam slip gaji.

walau bagaimanapun, syarat tersebut TIDAK terdapat di dalam peraturan kemudahan pinjaman perumahan kerajaan. ini bermakna, saudara layak memohon pinjaman perumahan kerajaan walaupun potongan gaji saudara melebihi 60%....bahasa mudahnya... jika gaji saudara tinggal rm200 pun di dalam slip gaji, saudara masih layak untuk membuat pinjaman perumahan kerajaan. lihat cabutan peraturannya di bawah :


namun begitu, masalah keberhutangan yang berat adalah menjadi isu utama bagi kakitangan  awam. masalah keberhutangan berat dikesan akan mengakibatkan kakitangan awam bermasalah, kurang berdisplin, malas berkerja dan sebagainya. justeru itu, kebanyakan jabatan kerajaan (tidak semua) telah mengamalkan syarat yang diguna pakai di dalam peraturan pinjaman kenderaan dan komputer tersebut bagi memastikan kakitangannya tidak terjebak dengan masalah keberhutangan yang berat. adalah menjadi keutamaan untuk saudara memastikan terlebih dahulu kedudukan gaji saudara sebelum membuat komitment membeli rumah dan menjadi keutamaan juga untuk menyemak dengan ketua jabatan sama ada mereka ada menggunakan peraturan potongan gaji tidak melebihi 60% dalam memperakukan permohonan pinjaman perumahan. seperti yang telah saya perkatakan sebelum ini, "lain ladang, lain belalang" maka saudara perlu mematuhi peraturan yang telah ditetapkan oleh ketua jabatan saudara selagi berkhidmat di tempat tersebut.

walau bagaimanapun, terdapat isu perkiraan potongan 60% yang berbeza-beza bagi setiap jabatan. jika ada ruang dan ketika PakTeh akan kupas permasalahan ini di post yang lain pula.

moga ada perkongsian, moga ada ilmu.... "Berkongsi ilmu, Saling membantu", itu moto PakTeh. jika ada keraguan jangan ragu-ragu untuk bertanya kerana ilmu yang ada untuk dikongsikan, bukan disimpan. moga ada benarnya, insyaAllah.

Tuesday, December 20, 2011

Persiapan Awal dan Budget...untuk membeli rumah.

Saudara seorang kakitangan kerajaan dan ingin membeli rumah dengan menggunakan Pinjaman Perumahan Kerajaan (PPK). Membeli rumah merupakan pengalaman pertama seumur hidup hampir kepada semua orang. Justeru itu, ianya bukannya suatu perkara yang mudah tetapi jika kita mengetahui tentang selok belok yang betul dan mempersiapkan diri dengan pengetahuan yang sepatutnya sebelum membuat keputusan membeli, ia sebenarnya tidaklah sesukar mana. Kongsikan bersama jika ada yang ingin ditambah, tanya PakTeh jika kurang pasti!

Antara yang perlu diberi perhatian adalah persiapan awal dan budget... apabila telah bersedia untuk membeli rumah. Berdasarkan pengalaman PakTeh, ramai yang terkejut dengan kos yang terpaksa mereka tanggung setelah membayar duit cengkeram dan bersetuju untuk menempah sesebuah unit rumah. Ada yang masih kurang pasti kelayakan dan keperluan awal setelah membeli rumah. Pastikan Saudara baca persiapan awal dan budget yang perlu diketahui ini khusus untuk saudara yang menggunakan Pinjaman Perumahan Kerajaan :-
  1. Deposit - walaupun Pinjaman Perumahan Kerajaan memberikan pembiayaan sehingga 100% berdasarkan kelayakan, sebaiknya pastikan saudara mempunyai budget 10% daripada harga rumah yang ingin dibeli sebagai deposit.  Sebagai contoh, jika harga rumah yang hendak dibeli adalah RM300,000 maka saudara perlu mempunyai budget RM30,000 untuk wang deposit 10% tersebut.  Jika ini merupakan pembelian pertama, maka anda mempunyai pilihan untuk mengeluarkan simpanan Akaun 2, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) anda.
  2. Kos Guaman dan lain-lain - berdasarkan pengalaman PaKTeh, pembeli perlu menyediakan tambahan 5% daripada harga rumah untuk kos-kos berkaitan pembelian rumah dan urusan pinjaman seperti kos guaman, duti setem, urusan pinjaman dan sebagainya. Sebagai contoh, jika harga rumah yang hendak dibeli adalah RM300,000 maka saudara perlu mempunyai budget RM15,000 untuk kos tersebut sebanyak 5% tersebut. Kos ini dapat dikurangkan jika saudara  membuat pembelian rumah pertama kerana duti setem yang lebih rendah (berdasarkan Bajet 2011 duti setem hanya 50% untuk pembelian rumah  pertama). Jika tidak, saudara perlu mencari sumber lain seperti tabungan, pinjaman peribadi, keuntungan jual rumah yang lain dan sebagainya.
  3. Kes Bina Rumah - jika saudara ingin membina rumah sendiri maka saudara perlu mempertimbangkan budget perundingan dan perkhidmatan akitek sehingga pelan diluluskan anggaran 5% dari harga rumah. Kos arkitek 2%, C&S engineer 1% and M&E engineer 1%.. kalau ada QS campur laa lagi 1%.. So sekali lagi, jika bercadang untuk membina rumah RM300,000 maka kena tambah RM15,000 untuk urusan tersebut... boleh kan!
  4. Kelayakan Asas - perkara ini perlu difahami sebelum saudara membuat komitmen untuk membeli rumah dan seterusnya membuat permohonan pinjaman. Kelayakan asas bagi membolehkan membuat permohonan PPK adalah :
    • Pegawai Tetap yang sedang berkhidmat dalam Kerajaan Persekutuan atau Kerajaan Negeri atau Badan Berkanun atau Pihak Berkuasa Tempatan;
    • Warganegara Malaysia;
    • Telah berkhidmat sekurang-kurangnya satu (1) tahun dan telah disahkan jawatan; dan
    • Bukan seorang bankrap atau siberhutang hukuman atau seorang tidak berkemampuan kewangan atau sedang diambil tindakan tatatertib bagi tujuan buang kerja.
  5. Kelayakan Pinjaman - ramai yang keliru berkaitan kelayakan Pinjaman Perumahan Kerajaan. Terdapat 2 perkara yang sering digunakan untuk menentukan kelayakan :
    • Peraturan BPP : kelayakan pinjaman adalah berdasarkan kepada gaji pokok mengikut jadual seperti di dalam pekeliling dengan syarat potongan gaji tidak melebihi 60% daripada gaji pokok (tidak termasuk potongan lain).
    • Peraturan Jabatan : sesetengah jabatan mempunyai peraturan pentadbiran bagi menyokong sesuatu permohonan Pinjaman Perumahan Kerajaan. Peraturan yang sering digunapakai adalah jumlah potongan tidak boleh melebihi 60% daripada jumlah pendapatan (gaji pokok+elaun-elaun) termasuk potongan lain yang berada di dalam slip gaji. Oleh itu, pastikan dahulu sama ada jabatan saudara ada mengunapakai peraturan ini sebelum membeli rumah.
Jika saudara mendapati bahawa saudara telah melepasi syarat dan mempunyai budget yang diperlukan seperti yang telah dinyatakan di atas, saudara bolehlah terus ke langkah seterusnya untuk memiliki rumah iaitu memilih rumah. Jumpa saudara di dalam topik seterusnya...jika saudara kurang pasti, tanyalah PakTeh.

Thursday, November 10, 2011

Nasihat Kerajaan Untuk Elak Denda Lewat...

 SENARAI SEMAK UNTUK MENGELAK DENDA LEWAT

TUAN/PUAN,

BERIKUT ADALAH TANGGUNGJAWAB PEMINJAM UNTUK MENGELAK DIKENAKAN DENDA LEWAT OLEH PEMAJU :

1.       PERJANJIAN JUALBELI DIBACA DAN DIFAHAMI SEBELUM   MENURUNKAN TANDATANGAN;

2.  PERMOHONAN YANG LENGKAP DIKEMUKAKAN KEPADA BAHAGIAN PINJAMAN PERUMAHAN (BPP) TIDAK LEWAT 7 HARI DARI TARIKH PERJANJIAN JUALBELI;

3.       PERMOHONAN PINJAMAN MESTILAH LENGKAP UNTUK MENGELAKKAN DITOLAK/KUIRI;

4.       BORANG CAGARAN HENDAKLAH DITANDATANGANI DI HADAPAN PEGUAM DENGAN  SEGERA  UNTUK DIKEMUKAKAN KEPADA BPP  TIDAK LEWAT 14 HARI DARI TARIKH SURAT KELULUSAN;

5.       PEMINJAM HENDAKLAH MEMASTIKAN :
I)             PEGUAM MENDAFTARKAN DOKUMEN CAGARAN DENGAN  SEGERA UNTUK DIKEMUKAKAN KEPADA BPP TIDAK LEWAT 30 HARI DARI TARIKH BORANG CAGARAN DITANDATANGANI OLEH BPP.
II)  WANG BEZA TELAH DIJELASKAN/BOLEH DIJELASKAN BAGI MEMBOLEHKAN PEGUAM MEMBUAT PENGESAHAN KEPADA BPP.

6.       PEMINJAM HENDAKLAH MEMASTIKAN SUPAYA PEMAJU MENGEMUKAKAN :
I)             TUNTUTAN BAYARAN SELEPAS URUSAN CAGARAN HARTA KEPADA
II)            KERAJAAN DISEMPURNAKAN.
III)          SURAT TUNTUTAN BAYARAN MENGIKUT TARIKH INVOIS.
IV)   SURAT TUNTUTAN BAYARAN YANG LENGKAP BERSERTA SIJIL ARKITEK.

7.  PEMINJAM HENDAKLAH SENTIASA BERURUSAN DENGAN PEGUAM DAN PEMAJU UNTUK MENGELAKKAN DENDA LEWAT.


Jika masih kurang yakin sila ke http://loankerajaan.blogspot.com/p/hubungi-kami.html

Friday, November 4, 2011

Kenapa pinjaman perumahan saya lambat...?

Puuuhh...ramai yang mengeluh! Nape urusan pinjaman perumahan kerajaan lambat sangat? ...slow sangat? ...banyak hendaknya! ...leceh betul ! ...boring betulll, tension tension! ...dan bermacam-macam lagi.

Melalui pengalaman PakTeh ada beberapa sebab utama yang menyebabkan pinjaman lambat! Sebab utamanya :

Dokumen Tidak Lengkap...
Apapun urusan kalau tidak lengkap pasti lambat, betul tak? Macam mana nak diproses jika borang tidak diisi lengkap, dokumen sokongan tidak disertakan, isi borang salah dan sebagainya. Bila tidak lengkap, akan dikuiri. Kemudian dijawab dan jika tidak lengkap lagi, kuiri lagi. Sekali urusan kuiri dan memberi jawapan...saudara telah membuang masa yang berharga  selama lebih 10 hari. Jika lebih sekali dikuiri, darab aja lah...

Masalah Bila Berurusan Dengan Manusia...
Banyak orang banyak ragam..biasa kita dengar. Untuk urusan pinjaman perumahan kita akan berurusan dengan banyak sangat orang. Kita akan berurusan dengan penjual, pemaju, dengan peguam, ketua jabatan, pejabat pos, bahagian pinjaman perumahan, pejabat tanah dan kekadang dengan bank, kwsp dan banyak lagi bila nak buat pinjaman perumahan kerajaan. Di pemaju aja kita perlu berurusan dengan agen, dengan pegawai pemaju, dengan kerani pemaju...di peguam kita berurusan peguam, despatch, kerani dan begitulah di agensi yang lain. Berapa banyak manusia tuuu...banyak lah ragam. Ada yang sukar dicari, ada yang bercuti memanjang, ada yang elak kerja, ada yang malas, ada yang sering menghilang..macam-macam adaaa. Diri kita sendiri pun manusia gak...ada peminjam beri alasan tak ada masa la nak uruskan pinjamannya kerana sibuk kerja, kerana balik kampung dsb. Kalau kita pun tak boleh nak tolong diri kita sendiri, apa hak kita untuk untuk marah orang lain untuk urus pinjaman kita sedangkan mereka pun manusia yang punya banyak urusan lain, banyak masalah macam kita juga yang diringkaskan sebagi banyak ragamnya..hihi. Lu fikir la sendiri!

Kurang Mahir...
Lain pinjaman lain syaratnya, lain prosedurnya, lain jalannya, lain dokumennya, lain caranya. Siapa yang boleh mahir semua jenis pinjaman yang ada? PakTeh jugaaa...hihi. Bila kurang mahir, banyak la masalahnya. Banyak yang kita kurang pasti, tak tahu apa yang perlu, tiada perancangan awal, tiada persediaan. Dengan kelemahan akibat kurang mahir tadi akan menyebabkan  urusan pinjaman perumahan tidak lancar, tersangkut-sangkut. Kesimpulannya...lambattt.

Ada sebab lain yang menyebabkan pinjaman perumahan jadi lambat. Mungkin saudara sendiri telah alami. Jika ingin dikongsikan, sila comment di bawah.

Nasihat saya, jika saudara kurang yakin...serah pada PakTeh uruskan, InsyaAllah.

Wednesday, August 17, 2011

Bahagian Pinjaman Perumahan, Perbendaharaan Malaysia

Kakitangan Awam yang ingin memohon Pinjaman Perumahan Kerajaan untuk harta/rumah yang dibeli di Semenanjung Malaysia perlu berurusan dengan Bahagian Pinjaman Perumahan (BPP), Perbendaharaan Malaysia, Kementerian Kewangan Malaysia di Presint 2, Putrajaya. Juga dikenali sebagai Bahagian Pengurusan Pinjaman Perumahan yang terletak di alamat dan butirannya seperti berikut :

Bahagian Pengurusan Pinjaman Perumahan
Perbendaharaan Malaysia
No 9, Kompleks Kementerian Kewangan
Persiaran Perdana, Presint 2,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62592 Putrajaya.

Tel : 03 - 8880 1800 / 2000 / 2200 / 2400 / 2600
Laman Web : www.bpp.treasury.gov.my/web
Email : pinjamrumah@treasury.gov.my    

Semua permohonan, pertanyaan, maklumat terkini berkaitan kemudahan pinjaman perumahan Kerajaan adalah boleh didapati daripada bahagian ini yang menjalankan fungsinya "Menguruskan Pinjaman Perumahan Untuk Penjawat Awam".

PakTeh hanya sekadar berkongsi pengalaman dan pandangan sahaja. Siapa PakTeh dengan BPP? PakTeh boleh dikatakan peminjam tegar yang setiap hari berurusan dengan BPP untuk membantu menguruskan permohonan pinjaman perumahan pelanggan seluruh Semenanjung Malaysia yang yakin dengan PakTeh. Sebagai pelanggan BPP sepenuh masa, PakTeh memang faham masalah peminjam perumahan...memang sangat sangat faham!. Faham betapa susahnya mendapatkan maklumat terutama maklumat yang betul, tepat, yang up-to-date, maklumat hari ini mungkin telah berubah esoknya, betapa sukarnya membeli rumah dan memohon pinjaman, pening mengisi borang permohonan, serabut berurusan dengan penjual, peguam, ketua jabatan, pejabat penilaian dan bermacam pihak lagi. 

...tidak habis disitu sahaja, PakTeh faham sangat betapa marahnya Saudara bila dikenakan faedah/denda lewat oleh pemaju/penjual...bukan sedikit, ribuan malahan puluhan ribu ringgit!. Siapa perlu disalahkan bukan isunya lagi, tetapi siapa yang perlu bayar? Jawapannya sudah pasti Saudara yang perlu bayar.

Pokoknya rumah perlu ada dan kemudahan perlu guna, tak gitu! PakTeh cuba membantu sedayanya yang ada, yang boleh dibantu insyaAllah...yang tidak boleh PakTeh mohon maaf sangat!

Kerana segala peraturan, pertimbangan, peraturan, dasar-dasar yang dikeluarkan adalah di bawah kuasa bahagian ini untuk mempertimbangkannya. Saudara perlu berhubung dengan Seksyen yang berkenaan bagi sesuatu persoalan yang berkaitan. Seksyen di bawah BPP adalah :
  • Seksyen Proses Dan Bayaran
  • Seksyen Cagaran
  • Seksyen Akaun
  • Seksyen Khidmat Pengurusan
  • Seksyen Teknologi Maklumat
  • Seksyen Perundangan
  • Seksyen Dasar Dan Perancangan Strategik
Sehubungan itu, untuk maklumat pinjaman perumahan Kerajaan hubungilah atau hadir ke BPP ya!.

Jika perlu pandangan, buah fikiran, berkongsi pengalaman boleh tanyakan PakTeh... bila-bila masa dengan pelbagai cara supaya saudara tiada alasan untuk tidak membeli rumah dan tidak menggunakan kemudahan Kerajaan beri. Nak bantu urus permohonan pinjaman perumahan Saudara pun boleh...call la PakTeh!

Tuesday, August 2, 2011

Fan Page "Loan Kerajaan" telah dibuka...


"Like" jangan tak like..like tau!

"Loan Kerajaan" melangkah selangkah kehadapan bagi memenuhi permintaan dan perkembangan semasa dalam membicarakan tentang "Urusan Pinjaman Perumahan Kerajaan" dengan mewujudkan Fan Page di www.facebook.com/LoanKerajaan

Facebook merupakan laman web yang paling ramai dikunjungi di Malaysia sehingga mengalahkan google dengan jumlah lebih 600 juta pengguna Facebook diseluruh dunia. Facebook juga mesra pengguna kerana boleh dilayari melalui Facebook mobile.

Bagi memenuhi impian dan inspirasi rakyat Malaysia, maka terciptalah Fan Page ini khusus untuk Saudara yang dahagakan maklumat dihujung jari.

Semoga dengan adanya Fan Page ini PakTeh dapat menyalurkan maklumat yang dikehendaki dengan lebih cepat, tepat, mudah dan yang uniknya ianya PERCUMA.

Dengan adanya kepelbagaian sumber, diharapkan Saudara dapat memunafaatkan sebaiknya mengikut kesesuaian dan keselesaan Saudara.

Penghargaan terima kasih yang tidak terhingga kepada Encik Faisal dan Encik Ali Hanfiah yang menyalurkan ilmu Facebook melalui DVD dan ebook, Encik Dee yang melakarkan profile picture dan juga Encik Jamal yang tidak lokek untuk menyediakan squeeze page mudah alih. Mereka ini memang otai IM yang dikenali ramai.

Akhir bicara, "Like" jangan tak like..like tau!

Thursday, July 21, 2011

Persediaan sebelum beli rumah....

Ramai yang nak beli rumah....
Ramai yang pergi cari rumah....
Ramai yang servey rumah....
Ramai yang dah jumpa rumah....
Ramai yang terus beli rumah....
Ramai yang terburu-buru beli rumah....
Ramai yang menyesal beli rumah....
Ramai yang kecewa beli rumah....
Ramai yang perlu persediaan beli rumah....
Ramai yang perlu tonton video ini di rumah.

Saturday, July 2, 2011

...dah terantuk baru nak terngadah.

elakkan sakit kepala dikemudian hari!
ramai dah kena, ramai yang mengeluh pada saya, ribuan ringgit saja saja bagi free kat pemaju, tak bayar tak dapat kunci rumah, tak bayar tak dapat cf… duit tuu kalau buat beli perabot baru, lampu cantik-cantik, langsir baru-baru lagi best. rumah baru mesti semua serba baru, tak gitu!

masalahnya dah terantuk baru nak terngadah.. masalahnya dah kena baru nak ambil tahu.. nasi dah jadi bubur. tak berapa nak guna melainkan pada mereka yang belum kena boleh la dijadikan iktibar, dijadikan pedoman, sentiasa berhati-hati supaya pisang tak berbuah kat kita lak. 

kebanyakkan kes adalah membeli rumah daripada pemaju. ceritanya, masa nak ambil kunci rumah….pemaju maklumkan bahawa beliau perlu menjelaskan sejumlah penalti lewat terima bayaran progress oleh pemaju. sekali lewat nampak sikit tapi bila campur punya campur mencecah ribuan ringgit. tiada siapa kirakan sebelum tuuu…pemaju kira tapi tak maklum, terliur aja ada la. maklum la makin banyak penalti maka makin banyak la duit free mereka dapat.

kurang ramai yang mengambil berat tentang tuntutan bayaran dari pemaju. mereka menyerahkan bulat-bulat kepada pihak yang memberi pinjam atau pemaju. mereka kurang sedar bahawa ini menjadi tanggung jawab mereka sejak menandatangani perjanjian jualbeli…tiada kompromi memang salah saudara. tak percaya baca balik perjanjian jual beli. ada yang bagi alasan perjanjian dalam bahasa english mana nak faham. tapi itu tak boleh dijadikan alasan. banyak kes dah dibawa ke mahkamah, keputusannya pembeli yang bersalah…penalti perlu dijelaskan.

memang dirasakan berat sebelah. bab berat sebelah nee lain kali saya cerita…bab ini saya nak kongsi pasal bayaran penalti. kalau nak bincang siapa yang salah saudara perlu baca perjanjian jualbeli dan jika saudara tidak setuju dengan perjanjian tersebut biasanya saudara memang payah nak dapat rumah. pindaan perjanjian selalunya tidak dilayan, cuba la jika tak percaya! perjanjian nee dah standard katanya.

macam mana berat pun ketidak puashatian saudara, jalan terbaik adalah ikut arahan seperti yang dipersetujui di dalam perjanjian antara saudara dengan pemaju/penjual dengan disaksikan peguam. sebabnya, perjanjian jualbeli adalah sah dari segi undang-undang. bila dah baca, fahamkan syarat bayarannya supaya tidak dikenakan penalti. berdasarkan pengalaman, sangat sukar untuk mengelakkan dikenakan penalti kerana syarat tempoh masa bayaran yang dipersetujui agak mengarut dan berat sebelah. tetapi jika saudara mengambil berat mengenainya, penalti yang dikenakan pasti dapat dikurangkan.   
   
mungkin masih ada yang kurang jelas. saudara yang telah atau pernah mengalami masalah bayaran penalti mungkin boleh berkongsi pengalaman..sila kan.

Sunday, April 17, 2011

Cikgu atau Guru?

Cikgu atau Guru sama aja kot? Mereka ne pendidik kepada anak bangsa. Sebanyak 405,706 orang guru merujuk kepada laman web Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) iaitu Rendah 230,491 dan Menengah 175,267. Ramainya! Hampir separuh dari 1.2 juta Kakitangan Kerajaan di Malaysia.

Masa sekolah dulu selalu aku
kata nak jadi cikgu bila besar nanti! 
Itu serba sedikit stastiknya la. Tapi, dalam pengalaman aku menguruskan guru ne. Ia sangat mudah dikenali! Apa tak nya, mereka ne biasanya banyak tanya! Kalau tanya kurang dari 5 soalan bila jumpa tuu tak sah la. Sampai kekadang terover, contohnya :

Situasi 1 : Aku berkata, "Sekurang-kurangnya 1 Tahun berkhidmat dengan Kerajaan baru layak memohon pinjaman". Guru bertanya, "Saya telah berkhidmat mulai Tahun 2005, layak ke?.

Situasi 2 : Aku berkata, "Wang proses bagi setiap RM1,000 jumlah pinjaman dipohon adalah RM1". Guru bertanya, "Kalau saya nak memohon RM200,000 berapa wang prosesnya?".


Berdasarkan pengalaman aku biasanya yang bertanya macam itu memang guru..tak tau la nape? Mungkin guru-guru yang ada leh tolong jawab, silakan. ...dan seperti biasa confirm memang guru. Kalau ditanya macam mana leh tau? Aku jawab, "Orang lain tak tanya soalan macam tuu".

Apa pun, SELAMAT HARI GURU pada semua guru pada 16 Mei ini.  

Saturday, April 16, 2011

Beli RUMAH sekarang !

Ramai yang perlukan RUMAH sendiri tapi tak berpeluang. Jika saudara Kakitangan Kerajaan jangan lepaskan peluang ini.



Kami tidak mampu untuk memberi RUMAH untuk Saudara tapi kami mampu membantu saudara membeli RUMAH sendiri.